Grauwe foto duidt op depressie


depressieve fotos

De volgende keer dat je door de Instagram collectie van een vriend of vriendin bladert, let dan eens op de kleuren van de foto’s. Gebruikt iemand veel filters met verzadigde blauwe en grijze tinten (rechts), dan kan de maker lijden aan depressie. Oranjes en andere heldere kleuren (links) duiden op een goede geestelijke gezondheid.

Wiskundigen van de University of Vermont (VS) hebben zich met hulp van een computer gebogen over 43.950 foto’s van 166 personen. Deze mensen kregen ook een test te doen waarmee hun geestelijke gezondheid werd vastgesteld. Vervolgens werden de gegevens met elkaar vergeleken. Daaruit bleek de correlatie tussen grijs, blauw en depressie.

De onderzoekers gebruikten voor hun onderzoek bestaande software, die is ontwikkeld door het online warenhuis Amazon. Dit MTurk Crowdwork programma gebruikt grote hoeveelheden data om voorspellingen te kunnen doen over het gedrag van individuen. De meeste grote internetbedrijven gebruiken vergelijkbare programma’s om hun gebruikers te kunnen analyseren.

De analyse van de foto’s was zelfs een betere indicator van depressies dan de inschatting van huisartsen na een kort gesprek. Bovendien ontdekten de onderzoekers dat de frequentie waarmee mensen sociale media bezoeken, ook iets zegt over depressie. Degene die urenlang op Facebook en Snapchat zit, heeft een grotere kans om depressief te zijn dan mensen die soms eventjes kijken en dan weer wat anders gaan doen.

Het huidige experiment moet door andere onderzoekers worden herhaald, liefst met veel grotere groepen proefpersonen om de uitkomsten met meer autoriteit te kunnen bevestigen. Toch zijn de aanwijzingen volgens de mensen uit Vermont zo duidelijk, dat er bij hen geen twijfel meer is.

(Anxiety and Depression Association of America)