Gras zaaien op zee


In de Waddenzee is begonnen met een experiment waarmee het uitgestorven zeegras moet terugkeren.

Dat er ook ´echte´ planten in zee groeien, vaatplanten in biologische vaktermen, net zoals geraniums en kroppen sla, is bij het grote publiek niet zo bekend. Toch zijn een paar soorten groene planten aangepast aan het leven in zout water.

Groot zeegras met daarop levende dieren

In Nederland vormde vroeger groot zeegras complete onderwaterweilanden in de Waddenzee en de voormalige Zuiderzee (nu IJsselmeer). Op de grassprieten kropen allerlei slakjes, wormen en garnaalachtige dieren, en daartussen schuilden vaak bijzondere vissen als zeepaardjes en zeenaalden. Maar ook remde het zeegras stromingen af, waardoor door het neerslaan van zwevende slibdeeltjes het water helder werd en de bodem zich geleidelijk ophoogde. Prima voor de natuur. Zelfs voor de economie, want het zeegras werd geoogst om matrassen mee te vullen. Helaas, door de bouw van de Afsluitdijk en een mysterieuze virusziekte stierf het zeegras rond 1930 uit.

Daar moest iets aan gedaan worden, vonden natuurbeschermingsorganisatie de Waddenvereniging en overheidsinstantie Rijkswaterstaat, dat verantwoordelijk is voor de veiligheid van kusten. In een project dat in totaal vijf jaar moet duren zijn de twee clubs begonnen met een ambitieus experiment. Op 12 september werd zo´n 150 kilo groot zeegras uitgezet in de Waddenzee, vlakbij Schiermonnikoog en op twee andere plaatsen. Vrijwilligers verzamelden het zeegras bij het Duitse Waddeneiland Sylt, waar zowel klein als groot zeegras nog in het wild groeien. Zij plozen het groot zeegras uit, en daarvan alleen de zaadstengels met rijpe zaden die van nature toch al losslaan en wegdrijven.

Intussen hangen de zaadstengels in speciale drijvende netten boven de proefvlakken in de Waddenzee, en is het afwachten of de zaden daaruit wortel schieten. Als de proeven slagen en het zeegras komt terug, hoopt Rijkswaterstaat op een veiligere kust tegen zeespiegelstijging. De Waddenvereniging verheugt zich op zeepaardjes en het betere voedsel voor vogels.(bekijk hier een fimpje van TV-Noord over het zeegraszaaien)

Bron: Waddenvereniging; Beeld: Flickr.