Grafgravers houden wedstrijdje


Evstafiev-bosnia-sarajevo-grave-digger-shovels

Tientallen grafdelvers zijn in Hongarije bij elkaar gekomen voor de eerste nationale grafgraverswedstrijd. Het doel van de competitie was meer aandacht vragen voor het beroep.

Achttien teams van twee personen gebruikten gereedschappen als scheppen, harken, bijlen en houwelen om grafkuilen van tachtig centimeter breed, twee meter lang en anderhalve meter diep te graven. Elk team werd beoordeeld niet alleen op hoe snel ze het graf konden graven, maar ook op de stijl van de bergen aarde rond het graf. Ze mochten zelf kiezen hoe ze groeven. Sommige teams kozen ervoor om tegelijk te graven, terwijl anderen een lid lieten graven terwijl de andere de hoop ernaast maake. De enige regel was dat na een diepte van een meter maar één lid in het graf mocht werken.

Het evenement was georganiseerd om meer jonge mensen te interesseren voor het beroep van grafdelver. Het blijkt moeilijk te zijn om grafdelvers die met pensioen gaan te vervangen.
Volgens de organisator is het dan ook niet zo’n heel makkelijk beroep, omdat je elke dag met de dood wordt geconfronteerd. “Er worden wel vaak grappen over gemaakt, maar grafdelvers zijn ook maar mensen.”

De vice-voorzitter van de Hongaarse bond van grafdelvers spreekt tegen dat het een morbide beroep is. Dit zijn geen beulen, dat is pas morbide. Dit is een vak, en de mensen die het uitvoeren zijn trots en verdienen respect, aldus de vertegenwoordiger van de grafgravers.

Het team dat won, klaarde de klus in iets minder dan een half uur. Zij mogen nu hun eer verdedigen in een regionale wedstrijd in Slowakije in november.