Graf reuzenwombats gevonden


Een diprotodon en zijn nazaat: de wombat (inzet). Beeld: Dmitry Bogdanov en J.J. Harrison.

Wombats zijn typisch Australische dieren. Deze wat slome buideldieren zien er koddig uit met hun hangbuikjes die heen en weer zwaaien tijdens het lopen. Een voorloper van deze diersoort is echter wat minder schattig. De diprotodon was zo groot als een neushoorn. Volgens sommige aboriginal stammen waren diprotodons de oorspronkelijke bunyips, mythische monsters die mensen eten.

Paleontologen hebben in de Australische provincie Queensland nu een begraafplaats van deze enorme dieren gevonden. Daarin bevinden zich minstens twintig skeletten van deze dieren die tussen 2 miljoen en 50.000 jaar geleden zijn gestorven. Onder deze exemplaren is een diprotodon die zelfs voor zijn soort erg groot is; zijn kaak alleen is 70 centimeter lang. Hij is door de uitgravingsploeg Kenny genoemd.

Door deze begraafplaats van voorwereldlijke dieren uit te graven hopen de Australiërs meer te ontdekken over de levens van deze gigantische voorlopers van de wombat. Ook willen de onderzoekers meer weten over de reden dat deze beesten zo groot werden. De theorie is dat dieren in omvang toenemen als het slecht gaat en voedsel moeilijk te vinden is. Was dat bij de diprotodon ook het geval?