GPS op de maan, waarom niet?


maan

Europese ruimtevaartorganisatie ESA is van plan een netwerk van satellieten aan te leggen rond de maan. Samen met twee bedrijven wil de organisatie de komende jaren het plan uit gaan voeren. De satellieten moeten het makkelijker maken om te communiceren met vaste bases op de maan en met ruimteschepen die verder in ons zonnestelsel zijn.

Het moet ook reizen op de maan makkelijker en veiliger maken. Een nauwkeurige GPS zou maanmissies in staat stellen te landen waar zij maar willen. Radioastronomen zouden observatoria kunnen opzetten aan de andere kant van de maan. Robotkarretjes zouden sneller over het maanoppervlak kunnen rijden. Het zou zelfs het besturen van deze robotkarretjes en andere apparatuur vanaf de aarde mogelijk maken.

Het is de bedoeling dat alle ruimtevaartorganisaties van het netwerk gebruik kunnen maken. Maar de achterliggende gedachte van ESA is vooral dat Europese staten de maan gaan ontdekken. Nu zijn het vooral de Amerikanen, Chinezen en Russen die terug naar de maan willen.

Het kan dus nog druk worden op onze trouwe satelliet. Vandaar dat de Amerikanen een deel van de maan zelfs willen uitroepen tot een soort nationaal park.