Goud, maar dan vederlicht


goud

Een brokje van 20 karaats goud blijft normaal niet drijven. Wetenschappers in Zürich hebben nu echter schuim van goud weten te maken dat zó licht is dat het blijft drijven op het melkschuim in een cappuccino.

Het gouden schuim bestaat eigenlijk meer uit lucht dan goud en is dus het lichtste goudklompje ooit gemaakt. Volgens een van de onderzoekers is de ‘aerogel’ duizend keer lichter dan normale goudlegeringen: lichter dan water en bijna net zo licht als lucht.

Op het oog ziet het er hetzelfde uit als goud, met een gouden metaalglans, maar schijnbaar voelt het veel zachter aan. Het schuim bestaat voor 98 procent uit lucht; slechts twee procent is hard materiaal. Dat materiaal is dus goud, met een klein deel melkproteïne-filament.

De wetenschappers creëerden het materiaal door de melkproteïnen te verhitten waardoor er nanometer-fijne vezels ontstonden. Die legden ze in een goudoplossing, zodat de materialen samen tot de fijne stof kristalliseerden. Dat is een heel nieuwe methode. Eén van de grote uitdagingen was het resultaat te lagen drogen zonder het kapot te maken. Föhnen leek geen goed idee, dus kozen ze voor een arbeidsintensieve methode met kooldioxide.

De techniek maakt het ook mogelijk dat de onderzoekers bepalen hoe groot de goudkristallen worden. Zo kunnen ze ook de eigenschappen van het materiaal aanpassen, zoals absorptievermogen, reflectiviteit en zelfs de kleur. Met hele kleine deeltjes krijgt het een donkerrode zweem.
Een toepassing vinden voor het gouden schuim moet geen probleem zijn, aldus de onderzoekers, zoals in de chemie. Maar ook de juwelier heeft er mogelijk wat aan: gouden horloges bijvoorbeeld zouden een stuk minder zwaar kunnen.