Google voorspelt aandelencrash


De zoekmachine van Google blijkt al jaren een aardig accurate voorspeller te zijn van crashes op de aandelenmarkt. Als mensen ineens meer gaan zoeken op termen die te maken hebben met zaken en politiek, is een flinke correctie op de beurs aanstaande, concluderen onderzoekers van Warwick Business School in de Verenigde Staten.

Zij bekeken zoekgedrag tussen 2004 en 2012 op Google en letten daarbij vooral op hoe vaak mensen zoeken op woorden als ‘business’, ‘bank’ en ‘management’. Er blijkt een duidelijke correlatie te zitten tussen de frequentie van die termen en wat de markt in de weken daarna doet. De woorden ‘voedsel’, ‘cricket’ en ‘architectuur’ hebben dat effect niet, zo werd voor de volledigheid onderzocht.

Volgens de mensen die het onderzoek hebben gedaan, toont een toename van bepaalde zoekwoorden aan dat er onzekerheid bestaat bij mensen over de staat van de economie. Dus gaat men op zoek naar informatie. En waar begint dat? In de meeste gevallen bij Google. De onzekerheid zal niet lang daarna leiden tot een beslissing om aandelen te verkopen en dus dalende prijzen.

De correlatie is de laatste jaren iets minder sterk, merkten de onderzoekers. Ze denken dat dit is omdat veel financiële instellingen niet meer handmatig via Google zoeken, maar hun handelscomputers zelf laten struinen naar alle stukjes relevante informatie, zo schrijven ze in het vakblad Pnas.