Google voorspelt verkiezingen


Foto: Pete Souza.

Mensen liegen als ze worden gepeild. Je hoeft de desastreuze voorspellingen van de Nederlandse peilers maar te zien om daar achter te komen. Ze liegen een stuk minder tegen Google, ontdekte Seth Stephens-Davidowitz, econoom in opleiding aan Harvard. Hij bekeek de zoekdata van Google rond de presidentsverkiezingen van 2004, 2008 en nu.

Daarbij kwamen opvallende dingen aan het licht. Zo bevatte 1 procent van alle zoektochten op het woord Obama op de verkiezingsdag in 2008 ook een racistische term. Op plekken waar veel op Obama en een racistisch woord werd gezocht, deed hij het niet goed. Slecht nieuws voor Obama, het aantal racistische zoektochten naar zijn naam neemt momenteel toe. Grappig: in deze verkiezingen zijn er ook 5000 zoekvragen per maand op de woorden ‘Romney’ en ‘ondergoed’.

Nog een opmerkelijke ontdekking: in 2008 was het aantal zoekvragen met daarin het woord Obama in staten met een grote zwarte bevolking veel hoger dan in andere staten. In die verkiezingen gingen veel meer gekleurde Amerikanen stemmen dan ooit tevoren. Ook nu ligt het aantal zoekvragen uit zwarte staten en steden veel hoger dan normaal. Vooral Idaho, een zogenoemde swing state, is druk op zoek naar informatie over Obama.

Op grond van zijn onderzoek voorspelt Stephens-Davidowitz dat 12 procent van de zwarte Amerikanen gaat stemmen, waarschijnlijk weer op Obama. Uit zijn onderzoek blijkt echter ook dat een hoop mensen uit racistische motieven juist niet op hem gaat stemmen. En Romney? De meeste zoekopdrachten naar hem komen uit Idaho Falls en Salt Lake City, beide steden met een groot aandeel mormonen.

Bron.

Follow Faqtman on Twitter