Golven zijn hoger en sterker geworden – en het ergste moet nog komen


golven op de oceanen en wereldzeeën zijn hoger en sterker geworden

De golven op de oceanen en wereldzeeën zijn hoger en sterker geworden. Tussen 1948 en 2008 nam de kracht van golven gemiddeld met 0,48 procent per jaar toe. De afgelopen 25 jaar is dit proces versneld. Vanaf 1994 is een toename van 2,3 procent per jaar waargenomen. Dat zeggen wetenschappers die golven bestuderen van de Universidad de Cantabria in Spanje.

De oorzaak van de toegenomen kracht van de zee is de stijgende temperatuur van het water. Dat lijdt tot een toegenomen ‘energie’ van het water, schrijven de wetenschappers in het wetenschappelijke vakblad Nature. En dat vertaalt zich weer in golven die met grote kracht op de kust beuken. Lokaal kan de kracht nog meer zijn toegenomen, de wetenschappers vermoeden dat vooral tropische gebieden rond de Stille Oceaan nog krachtigere golven te verduren krijgen.

Golven ontstaan door de ingewikkelde interactie van water, wind en zeebodem. Door het opwarmende klimaat is zowel het water warmer geworden als de winden harder. Dat heeft grote gevolgen voor de kustgebieden, die te maken kunnen krijgen met meer erosie. Hoe verder de atmosfeer opwarmt, hoe krachtiger de golven zullen worden, voorspellen de Spanjaarden.

Golven zijn enorm moeilijk om te meten. Maar vooral dankzij de inzet van satellieten zijn de waarnemingen de afgelopen dertig jaar steeds nauwkeuriger geworden. De Spanjaarden hebben een methodiek ontwikkeld om de metingen uit verschillende bronnen samen te voegen en zo een wereldwijd beeld te krijgen.