Golven gezien buiten de aarde


Medewerkers van Nasa hebben voor het eerst in de geschiedenis golven gezien op een vloeibaar oppervlak buiten de aarde. De Saturnus-maan Titan heeft een aantal kleine zeeën. Op eentje daarvan rimpelde het oppervlak, vermoedelijk door wind die er overheen blies, zo laat de ruimtevaartorganisatie weten in het wetenschapsblad Nature Communications.

Op Titan is het dagelijks -180 graden, de maan ligt veel verder van de zon dan de aarde. Er is wel water op Titan, maar dat is permanent bevroren. De zeeën die Nasa bestudeert bestaan uit vloeibaar methaan. Ook hangen er methaan wolken in de lucht. Dat er op die zeeën golfjes kunnen ontstaan komt door de wisseling van de seizoenen.

Titan kent een zomer en een winter. Bij de wisseling van de seizoenen steekt er een heel licht windje op dat van het ene halfrond naar het andere blaast. Toen dat windje over de zee Ligeia Mare blies, ontstonden daar de kleine golfjes die Nasa heeft waargenomen. Dat gebeurde overigens niet op bewegend beeld, maar op foto’s. Op een van die foto’s neemt de schittering van de zee erg toe, een teken dat het zonlicht via een schuinere hoek op het oppervlak valt.

Nasa bestudeert Titan met de Cassini sonde. Dat ruimtevoertuig zal nu met radar proberen betere opnames te krijgen van de zeeën.