Gokkers zijn impulsief


Mensen met een gokverslaving willen alles nu en hier. En als het rouletteballetje rolt, worden ze ineens heel erg dom.

Keuze: je kunt nu 20 euro krijgen, hoef je niets voor te doen. Of 35 volgende week, zelfde voorwaarden. Wat kies je? De meeste mensen kiezen voor de 35 euro volgende week. Eventjes wachten en je hebt 75 procent meer geld. Stel dezelfde vraag aan een gokverslaafde dan is de kans groot dat hij (gokverslaafden zijn meestal mannen) kiest voor de 20 euro nu.

Gokkers zijn namelijk extreem impulsief, zo blijkt uit onderzoek van University College Londen. Ze willen alles hier en vooral nu. Zeker als ze in een hele goede of zeer slechte bui zijn. Wachten of plannen is voor hen uit den boze.

Dus staat de gokker avond aan avond aan de fruitautomaat of de black jack tafel. En duikelt zijn IQ. Gokkers schakelen tijdens het gokken over op een ‘foute logica‘, ontdekten de onderzoekers. Valt het rouletteballetje op rood, terwijl ze op zwart gokten? Dan denkt de gokker dat hij een ritueel verkeerd heeft uitgevoerd waarmee hij geluk probeert af te dwingen aan de speeltafel. Of iemand anders heeft via gedachten het balletje beïnvloed.

Gokverslaafden hebben door hun impulsiviteit vaak meerdere problemen. Zo drinken ze soms te veel en hebben ze vaker last van depressie. Met medicijnen kan de impulsiviteit worden onderdrukt, waardoor deze problemen afnemen, ontdekten de onderzoekers. Ze publiceerden in het huidige nummer van het vakblad Psychological Medicine.