Gokken met je genen


gokken

Gokje: je houdt meer van winnen dan van verliezen. Je kan gerust zijn, bang zijn om te verliezen is volkomen natuurlijk. Tijdens de evolutie van de mensen hebben wij mensen een gedeelte van onze hersenen gereserveerd voor de angst om waardevolle spullen of eten te verliezen.

Benedetto De Martinoa van de universiteit van Londen bestudeerde mensen die een gok afsloegen, zelfs wanneer het er naar uit zag dat ze het spel zouden winnen. De onderzoeker kwam tot de conclusie dat gokkers vaak risico´s afslaan als ze de kans op verliezen inzien, ook al staat er een grotere winst tegenover. De Martinoa noemt dit afkeer tot verliezen. En dat helpt ons bij het wagen of het afslaan van een gok.

Mensen met Urbach-Wiethe, een zeldzame genetisch bepaalde afwijking, hebben een beschadigde amygdala, de kern van de hersenen. Deze amygdala zorgt er normaal gesproken voor dat je de juiste emoties op het juiste momenten beleefd. Twee onderzochte dames met deze ziekte waren niet bang om 50 dollar op het spel te zetten terwijl gezonde proefpersonen bij een gok waarbij 20 dollar te verliezen en te winnen viel al afhaakten.

De amygdala zorgt er dus voor dat we bang zijn om te verliezen en weerhoudt ons van wellicht gevaarlijke gokjes. De onderzoekers zeggen dat er nu ook duidelijk is dat er een verband mogelijk is tussen het durven nemen van risico´s en genetisch bepaalde afwijkingen in DNA.

Foto: Flickr