Bizar: Goede herinneringen zijn te maken


aankomende herinnering

Wil je goede herinneringen straks? Dan moet je vooraf je best doen. Als je je namelijk voorstelt dat een toekomstig evenement goed zal verlopen, kan dat ertoe leiden dat je het naderhand positiever onthoudt. Dat blijkt uit onderzoek gepubliceerd in het vakblad Psychological Science.

Dagdromen over de toekomst is een veel voorkomende activiteit voor mensen en veel van de gebeurtenissen waar we over nadenken, komen uiteindelijk tot stand. Bijvoorbeeld die verre vakantie. Onderzoekers van de universiteit van Harvard ontdekten dat het positief denken over een toekomstige gebeurtenis een mentale ‘imprint’ kan produceren die naderhand concurreert met de eigenlijke herinnering aan de gebeurtenis.

In een experiment presenteerden de onderzoekers 27 deelnemers een reeks van 12 willekeurig geselecteerde scenario’s. Voor elk scenario bedachten de proefpersonen dat het evenement goed of slecht ging. Daarna beschreven ze het scenario gedurende 3 minuten hardop. Na een pauze van 15 minuten vertelden de onderzoekers de deelnemers zich voor te stellen dat het een jaar later was. De deelnemers lazen vervolgens korte verhalen over de gebeurtenissen, die elk een aantal positieve, negatieve en neutrale details bevatten.

Bij een volgende herkenningstest 48 uur later, moesten ze deze details reproduceren. Deelnemers identificeerden daarbij ten onrechte meer positieve details als ‘waar‘ dan negatieve details. Deelnemers hadden bovendien meer kans om ten onrechte positieve details als ‘echt’ te identificeren als ze eerder hadden gedacht dat het evenement goed zou verlopen.

Deze resultaten suggereren dat het overnemen van een optimistische vooruitblik kan worden overgedragen naar het geheugen zodat de voorpret en de ervaring zelf onderdeel worden van een en dezelfde herinnering. Het hoort bij de plooibaarheid van het geheugen, we vullen details die we niet meer weten gewoon zelf aan.