Goede film? Reken maar!


Een goede film maken? Ga eerst maar terug in de schoolbanken. Wiskunde zorgt voor een gegarandeerde kaskraker.

Wiskunde is altijd handig in het leven. Dat zei wellicht ook jouw wiskundeleraar als je moeite had om op te blijven letten op de middelbare school. Maar de Amerikaan James Cutting bewijst dat de gemiddelde wiskundeleraar gelijk heeft. Je kan er namelijk zelfs een goede film mee maken.

3893586483_c3de2fd6e7_b

Cutting, een psycholoog op de Cornell University in Ithaca in de Verenigde Staten heeft films zitten kijken met een rekenmachine op schoot. Hij gebruikte een oudere wiskundige formule en liet die los op verschillende films. Met deze berekening weet je of een film een flop of een kaskraker wordt.

Hij liet de vergelijking los op 150 echte blockbusters gemaakt tussen 1935 en 2005. Cutting vergeleek de lengte van de shots in de films met het wiskundige model. Het model kijkt naar de spanningsboog van de kijker, wanneer heeft hij of zij genoeg gezien en zapt weg?

Hoe nieuwer de film, hoe beter de film de aandacht van de kijker vast blijft houden. Tenminste, volgens het model. Hoewel het de berekening naar succes blijkt, denkt de psycholoog niet dat regisseurs er bij het maken van films direct rekening mee houden. Hij denkt dat films beter scoren als het de aandacht van de kijker beter vasthoudt.

Deze films verkopen beter en brengen dus meer geld op. Andere filmmaatschappijen willen ook een graantje meepikken en maken dezelfde soort scenes of films die bij het grote publiek aanslaan. Hierdoor wordt elke film net iets dichter bij het wiskundige model gebracht.

Hoewel de berekening zorgt voor films die meer geld in het laatje brengen, zal het niet altijd de kwaliteit van de films ten goede komen. Want zeg nou zelf, zijn al die gehypte RomComs nou zo goed?

Foto: Flickr