Goed ontbijt maakt mens toleranter


eieren

Mensen die een ontbijt eten met daarin voldoende eiwitten, zijn toleranter en socialer dan mensen die vooral koolhydraten eten. Dat zeggen wetenschappers van de Duitse universiteit van Lübeck na een opmerkelijk onderzoek. Ze gaven mensen verschillende ontbijten te eten, waarna de proefpersonen een spelletje moesten doen om te kijken hoe ze zouden reageren.

Het ging om het ultimatumspel. In het spel krijgen twee personen, A en B, een geldbedrag aangeboden. A mag de verhouding bepalen waarin het geld wordt verdeeld tussen beide partijen. B op zijn beurt kan bepalen of hij of zij het aanbod accepteert of verwerpt. In het laatste geval krijgen allebei niets.

Het is een veelgebruikt onderzoeksinstrument om de mate van samenwerking van mensen te meten. Uit eerder onderzoek blijkt dat speler B de deal vaak verwerpt als de verdeling 70/30 is ten gunste van A. Veel mensen krijgen liever niets, dan dat ze de ander een groot deel van het geld gunnen.

Proefpersonen die het eiwitrijke dieet aten, waren geneigd om toleranter te zijn en voor zichzelf een kleiner deel van het geld te accepteren. Bij een koolhydraatrijk ontbijt verwierpen mensen sneller het aanbod.

Waarom? De theorie is dat het eiwitrijke voedsel de aminozuren in het bloed laat toenemen. Als reactie daarop maken mensen dopamine aan, een stof die een belangrijke rol speelt bij het gevoel van welbevinden en de samenwerking stimuleert. In dit geval maakt het mensen toleranter voor een onredelijk aanbod.

Toch waarschuwen de onderzoekers voor een ontbijt dat alleen uit eieren bestaat. Voor een gebalanceerd dieet heb je alle voedingsstoffen nodig. Maar om de eieren te laten staan vlak voordat je bijvoorbeeld een auto gaat kopen, lijkt geen slecht idee.