Goed nieuws: de aarde warmt op


bultruggen

We zijn gewend om alleen maar slecht nieuws te horen als het over de opwarming van de aarde gaat. Smeltende poolkappen, veranderende weerpatronen, uitstervende dieren. Maar het heeft absoluut een positieve kant. Daarvoor moeten we naar de Beringzee, in het koude gebied tussen Alaska en Siberië. Daar leven bultrugwalvissen.

Het ging de afgelopen decennia niet zo goed met dit zeezoogdier uit de orde der baleinwalvissen. Aantallen liepen sterk terug door visserij, verlies van habitat en vervuiling. Maar de bultrug is bezig met een onverwachte comeback en dat heeft alles te maken met het klimaat.

Vooral aan de polen zijn de temperaturen opgelopen. Dat heeft geleid tot het afsmelten van ijs, maar ook tot een explosieve groei van fytoplankton. Dat wordt gegeten door krill, haring, inktvissen, zalm en makreel. Daarvan zijn er dus veel in het water. Laten die vissen nou het voedsel van de bultrug zijn. Die heeft daardoor dagelijks een feestmaal, waardoor de dieren gezond blijven en flinke vetreserves kunnen opbouwen.

In de Beaufortzee, ten noorden van Alaska en Canada heeft het US Pacific Marine Environmental Laboratory bijvoorbeeld 50 procent meer fytoplankton gemeten. Dat trekt bultruggen aan, tot in november werden via watermicrofoons de geluiden van deze dieren opgenomen. Normaal is het dan al veel te koud voor ze en is het voedsel ter plekke op. Aangezien het water zes weken langer ijsvrij blijft, kunnen ze daar langer blijven en eten.

Hetzelfde smeltende ijs is natuurlijk minder goed nieuws voor andere dieren. IJsberen hebben bijvoorbeeld grote moeite om een maaltje bij elkaar te scharrelen. Biologen zien dat deze roofdieren steeds verder zwemmen tijdens het jagen. Dat is riskant en menig ijsbeer verdrinkt onderweg naar zijn volgende maaltijd.

Ook in het dierenrijk is de een zijn dood dus de ander zijn brood, valt op te maken uit het onderzoek, dat werd gepubliceerd in Royal Society’s Biology Letters.