Stop eindelijk de glutenvrij-waanzin

Het kan suikerziekte veroorzaken


glutenvrij

Gwyneth Paltrow, Miley Cyrus en Victoria Beckham, ze eten allemaal glutenvrij voedsel. In Frankrijk bestaat een restaurant met een Michelinster dat geen gluten meer serveert. De eiwitten die zorgen dat granen elastisch zijn, hebben voor een hoop mensen afgedaan. Maar of dat zo verstandig is? Nieuw onderzoek door Harvard University in de VS toont aan dat je zonder gluten in je dieet grotere kans maakt op diabetes.

Er zijn mensen die daadwerkelijk geen gluten moeten eten. Zij lijden aan coeliakie, een ziekte waarbij het afweersysteem de gluten aanziet voor schadelijke stoffen en heftig reageert. Tot niet zo lang geleden moesten zij hun voedsel bij gespecialiseerde bedrijven bestellen. Maar deze groep is relatief klein. Recent onderzoek door de University of Maryland toont aan dat tegenover iedere echte coeliakie-patiënt acht mensen staan die zich aanstellen als het op gluten aankomt. Grote kans dat Gwyneth, Miley en Victoria daar ook bij horen.

Ze kunnen hun gezondheid daarmee dus schade toebrengen. De wetenschappers van Harvard onderzochten voor hun studie de gegevens van 200.000 mensen. Ze analyseerden hun dieet en keken naar hun lichamelijke gesteldheid. Van die proefpersonen ontwikkelden 15.947 mensen diabetes type 2 tijdens het onderzoek. Daar zaten veel mensen bij die gluten geheel of gedeeltelijk hebben uitgebannen. Mensen die veel gluten nuttigden hadden een 80 procent lagere kans op het krijgen van suikerziekte.

Diabetes type 2 is normaal het gevolg van een slecht dieet en overgewicht. Het is een kostbare ziekte waaraan wereldwijd 400 miljoen mensen lijden. Patiënten moeten medicijnen nemen en soms insuline spuiten om normaal te kunnen functioneren. Het is nog onduidelijk of deze aandoening over kan gaan, sommige patiënten lijken erg goed te reageren op een verandering van levensstijl. Maar voorkomen is in alle gevallen een veel betere optie.

Het probleem lijkt het grootst voor mensen met coeliakie. Waar sterren en andere voedsel-hype gevoelige types weer gewoon gluten kunnen gaan eten, hebben zij geen keuze. Dus kunnen ze behalve coeliakie ook nog suikerziekte krijgen.

Het onderzoek is gepubliceerd in American Heart Association Meeting Report.