Glinstering op Titan gefotografeerd


De ruimtesonde Cassini heeft de glinstering van zonlicht op een zee op het noordelijk halfrond van de Saturnusmaan Titan gefotografeerd. De glitter is vergelijkbaar met wat je vanuit een vliegtuig ziet tijdens het vliegen over een zee of meer.

Alleen is deze glinstering afkomstig van de Kraken Mare, een enorme methaanzee op de maan. Ze werd met een infraroodcamera gefotografeerd tijdens een flyby van Titan op 21 augustus van dit jaar. Vervolgens werden alle foto’s aan elkaar geplakt door de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

De Kraken Mare is waarschijnlijk een gebied van ongeveer 400.000 vierkante kilometer; groter dan de Kaspische Zee. Deze zee werd ontdekt door Cassini in 2007 en vernoemd naar de Kraken, een legendarisch zeemonster uit Noorwegen. Dat kon naar verluidt schepen meeslepen in de diepte.

Met een diameter van 5.150 kilometer is Titan de grootste van de zestig manen van Saturnus en de enige met een atmosfeer. Net als onze aarde heeft hij een vloeistofkringloop, waarbij vloeistoffen verdampen en dan als regen vallen. Alleen circuleren op Titan vloeibare koolwaterstoffen, zoals methaan en ethaan in plaats van water. Vanwege de stikstofrijke en dichte atmosfeer en de aanwezigheid van vloeistoffen wordt Titan beschouwd als de meest aarde-achtige hemellichamen in ons zonnestelsel.

De ruimtesonde Cassini is een gezamenlijk project van de ruimtevaartorganisaties van de VS, Europa en Italië. De sonde is gelanceerd in 1997 en is sinds 2004 in de buurt van Saturnus. De zeer succesvolle missie werd verschillende keren verlengd, momenteel is het einde gepland voor 2017.