Gletsjers smelten bijna niet


Ze worden gezien als hét symbool van de klimaatverandering: smeltende gletsjers. Het water dat daaruit druipt laat de zeespiegel stijgen en maakt het klimaat natter. De zeeën zouden daardoor wel 35 centimeter stijgen. Alleen is nu bekend geworden dat het verlies aan gletsjerijs door stijgende temperaturen aanzienlijk lager is dan eerder werd gedacht.

Het smelten van gletsjers, ijsvlaktes en ijskappen heeft de zeespiegel tussen 2003 en 2010 met slechts 1,5 millimeter per jaar laten stijgen. Dat staat in een analyse van satellietbeelden die is gepubliceerd in het tijdschrift Nature.

Vooral de Himalaya gletsjers (hier in Pakistan) smelten bijna niet. Foto:Pipimaru.

Dat is veel minder massaal dan tot nu toe werd gedacht. Het grootste gedeelte van die geringe stijging komt door smeltende gletsjers in Groenland en Canada.

Een team van de Universiteit van Colorado in Boulder (VS) heeft een analyse gemaakt van data van de Grace satelliet. Die meet het aardse zwaartekrachtveld, waardoor onderzoekers de massa van de aarde heel precies kunnen bepalen. Zo kun je zien waar de aarde dikker en dunner wordt.

Vooral de metingen in Azië – de Himalaya staat wel bekend als de ‘derde pool’ van de aarde – zijn opmerkelijk. In vorige studies stond te lezen dat daar wel 50 miljard ton ijs was verdwenen in deze eeuw. In de nieuwe studie wordt het verlies geschat op 4 miljard ton.

Volgens het VN klimaatpanel IPCC zouden de gletsjers in de Himalaya in 2035 tijdens de zomer zelfs helemaal zijn verdwenen. Dat zou grote droogtes in Azië tot gevolg hebben, met miljoenen, misschien wel meer dan een miljard doden. Dat scenario lijkt de nieuwe studie uit te sluiten.

Follow Faqtman on Twitter