Ging de mens pas in Europa rechtop lopen?


rechtop lopende aap uit Europa

De mensheid komt uit Afrika. Die theorie staat al decennia. Maar er komen steeds meer barstjes in. Een nieuwe ontdekking zou aantonen dat onze directe voorganger bijvoorbeeld pas in Europa rechtop is gaan lopen. Dat komt door een nieuw ontdekt skelet van bijna twaalf miljoen jaar geleden. Dat is enkele miljoenen jaren eerder dan tot nu toe gedacht.

De ontdekking is gedaan door de Universiteit van Tübingen en het Senckenberg Center for Human Evolution and Palaeoenvironment. Zij publiceerden in het tijdschrift Nature. De ontdekkers zelf spreken van een revolutionaire vondst, die allerlei theorieën over de vroegste mens aan het wankelen brengt.

Tussen 2015 en 2018 ontdekten de Duitsers de gefossiliseerde resten van een voorheen onbekende primaatsoort in een oude rivierbedding in Allgäu, Beieren. De zogenaamde Danuvius guggenmosi leefde 11,62 miljoen jaar geleden en bewoog zich op twee benen, net zoals wij tegenwoordig. Het oudste bewijs van rechtop lopen was tot nu toe ongeveer zes miljoen jaar oud en stamt uit Kenia.

skelet Danuvius

De paleontologen deden in totaal 37 afzonderlijke vondsten, van meerdere dieren. Deze omvatten volledig geconserveerde arm- en beenbeenderen, wervels, vinger- en teenbeenderen – in totaal 15 procent van een skelet. Hiermee konden ze reconstrueren hoe Danuvius liep. ‘Tot onze verbazing leken sommige botten meer op mensen dan op de apen’, schrijven ze. Naast lopen, kon deze aap ook heel goed klimmen. Het dier was een meter lang; vrouwtjes waren 18 kilo, mannetjes 31.

Het betekent dat de mens zich niet ontwikkelde in Afrika en toen pas de oversteek maakte naar andere continenten. Voorgangers verlieten Afrika al veel eerder dan gedacht en maakten belangrijke delen van hun ontwikkeling door in Europa, zo suggereren de nieuwe vondsten. Zo leren we steeds meer over onze vroegste geschiedenis.