Gigantische zonnevlek ontstaan


Foto: Nasa.

Op de zon heeft zich een gigantische vlek gevormd. Intens magnetisme zorgt er voor dat lichtdeeltjes daar niet kunnen ontsnappen. Dat meldt Nasa. De ruimtevaartorganisatie zegt dat de vlek bijna 100.000 kilometer breed is, de aarde zou er dus makkelijk in passen. Aan de randen van de vlek worden juist extra geladen deeltjes uitgestoten. Die zijn afgelopen avond bij de aarde aangekomen.

Het gevolg is dat ver naar het zuiden noorderlicht te zien was. Zelfs boven Buckingham Palace, de woonplaats van de Britse koningin is het aurora borealis waargenomen. Nasa waarschuwt dat de ‘regen’ van zonnedeeltjes de komende dag kan zorgen voor storingen van radiocommunicatie zoals telefonie en televisie in delen van het noordelijk halfrond.

De eruptie rond de zonnevlek valt volgens Nasa in de ‘X’ klasse, de zwaarste die ze kennen. Waarschijnlijk zal deze zonnestorm nog enkele dagen duren. Blijf dus vooral ’s nachts naar boven kijken. Heb je foto’s van noorderlicht in Nederland? Stuur ze naar info[at]faqt.nl, dan publiceren we ze.

Follow Faqtman on Twitter