Gigantische vleeseter ontdekt


Hij was iets kleiner dan een bus en zo zwaar als vijf stadsautootjes. Torvosaurus gurneyi was ooit het grootste landroofdier in Europa. Onderzoekers hebben een fossiel van deze agressieve soort gevonden in Portugal. De fragmenten wijzen op een tot tien meter lange en vijf ton zware vechter, schrijven de onderzoekers in het tijdschrift PlosOne.

Paleontologen van de Universidade Nova de Lisboa hebben vooral de kaakfragmenten onderzocht, die een paar jaar geleden zijn ontdekt in de buurt van de Portugese stad Lourinha. De conclusie is dat het gaat om een nieuwe soort die leefde in de Boven-Jura-periode, ongeveer 150 miljoen jaar geleden.

Het moet een indrukwekkend dier zijn geweest, de top van de lokale voedselketen. Zijn tanden waren bijvoorbeeld twee keer zo lang als die van een witte haai (foto). Ze dienden waarschijnlijk vooral om andere dinosaurussen te verorberen, denken de onderzoekers.

Het is niet voor het eerst dat een dergelijke dino is gevonden. Al in 1972 trokken Amerikanen in Colorado vergelijkbare botten uit een rotswand. Alleen werden die per ongeluk toegeschreven aan een andere soort, de Torvosaurus tanneri. Maar de Torvosaurus gurneyi is toch echt een nieuwe soort.

Dat blijkt onder andere uit het gebit van het dier dat nu in Portugal is gevonden. Dat bevat minder dan elf tanden, minder dan de T. tanneri.