Gigantische meteoriet uitgegraven


meteoriet

Een meteoriet van 30.800 kilo is dit weekend opgegraven in Argentinië; deskundigen hebben het uitgeroepen tot één van de grootste meteorieten ooit gevonden op aarde. De ontdekking, vlak bij de grens met Paraguay, ongeveer 1078 kilometer ten noordwesten van Buenos Aires, is toegeschreven aan een meteorenregen die de regio meer dan 4.000 jaar geleden trof.

Het geval weegt volgens een eerste schatting 30 ton, wat het tot de tweede meteoriet qua massa zou maken. De grootste is een steenklomp met de naam Hoba, die een eeuw geleden werd uitgegraven in Namibië. De nieuwe meteoriet is Gancedo genoemd, naar het dorp waar hij neerkwam.

De regio staat bekend om zijn grote brokken buitenaards materiaal. Deze nieuwe meteoriet is gevonden in het Campo del Cielo (‘hemelse veld’), waar al eerder grote meteorieten zijn aangetroffen. Er liggen daar 26 inslagkraters, het resultaat van een heftige sterrenregen tussen de 4200 en 4700 jaar geleden. In de loop der jaren is al 100 ton aan meteorietenmateriaal uit de grond gehaald op deze plek.