Giftige kruidenthee gevonden


Jacobdskruid CC BY-SA 3.0

Pyrrolizidine-alkaloïde (kortweg PA) is een stof die niet veel mensen kennen, maar wél binnenkrijgen. De Duitse keuringsdienst van waren Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR) heeft de stof net aangetroffen in verschillende kruidenthees. Daaronder kamille, pepermunt en mengsels van verschillende kruiden.

PA is een natuurlijk gif dat planten aanmaken om zichzelf te beschermen tegen insecten die aan blaadjes en stengels knabbelen. Bij mensen hoopt zich deze stof op in de lever, waar het uiteindelijk kanker kan veroorzaken. Het staat op de zwarte lijst van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Hoe komt het in kruidenthee terecht? Volgens de BfR komen bij het onzorguldig oogsten van kruiden vaak andere bloemen en planten in de mix. De meest gevaarlijke daarvan is het Jacobskruid (foto), een plant die allang bekend staat als giftig. Grazers als koeien en paarden vermijden de plant, maar mensen krijgen het via de thee binnen. Het is een bron van PA.

Er is nog geen Europese norm voor de hoeveelheid PA die een mens binnen mag krijgen, dus hoeven de fabrikanten van kruidenthee er niet op te letten. Wellicht is ook in Nederland kruidenthee in de handel die te hoge waardes heeft. De onderzoekers van de BfR raden consumenten aan vaak hun thee te wisselen, om de kans op een te hoge dosis te minimaliseren.