Gevalletje jammer: gier giert niet


Briljant plan van de Duitse politie: een aasgier trainen om dode mensen te vinden. Alleen jammer dat de gier niet wil.

Nedersaksen is een redelijk uitgestrekte Duitse provincie. Schijnbaar hebben ze ook een probleem met criminaliteit, want de politie aldaar heeft besloten om een gier met GPS-zender in te zetten om lijken op te sporen. Sherlock heet het beest en hij was een instant media-ster bij onze oosterburen.

Een gier in zijn natuurlijke habitat. Foto: http://www.dmitrimarkine.com.

Maar Sherlock wil niet vliegen. Het beest hopt op zijn trainingsplek heen en weer, maar kiest niet de lucht om met zijn bijzonder sterke neus te gaan zoeken naar de gassen die uit ontbindende kadavers opstijgen. Ook twee jongere gieren die door een dierentuin ter beschikking zijn gesteld – miss Marple en Columbo – lijken meer geïnteresseerd in elkaar dan in het politiewerk.

Heel Duitsland zit nu op de lip (snavel?) van de gieren. Door de grote media-aandacht is ook het falen van de vogel groot nieuws. Veel festivals en kermissen hebben een aanvraag gedaan om Sherlock of zijn jongere collega’s op bezoek te krijgen. De dierentuin die Sherlock probeert te trainen gaat daar niet op in. Ze stellen wel – we verzinnen het niet – Bibo de Pelikaan ter beschikking.

Follow Faqtman on Twitter