Gibbons maken menselijk geluid


Gibbons produceren geluid op dezelfde manier als mensen. Daar zijn Japanse onderzoekers van de universiteit van Kyoto achter gekomen door de primaten helium toe te dienen.

Foto: Matthias Kabel.
Dit gas verhoogt bij mensen drastisch de toonhoogte van de stem en is daardoor populair op feestjes. Ook bij gibbons ging de toonhoogte van hun ‘zingen’ flink omhoog na het inademen van helium.

Dat betekent dat gibbons net als mensen hun strottenhoofd in combinatie met de spraakholte gebruiken om de geluiden die ze maken te manipuleren. De hoge stem na het inademen van helium ontstaat doordat het gas de akoestische eigenschappen van de spraakholte tijdelijke verandert. Menselijke spraak is dus niet ontstaan doordat we ons lichamelijk hebben geëvolueerd, maar door een steeds betere beheersing van de bestaande stembanden en spraakholte.

De gibbon heeft evolutionair ook niet stil gezeten. De Japanse onderzoekers stelden vast dat ze dezelfde stemtechnieken gebruiken als een sopraan in de opera. Daarmee kunnen ze soms over kilometers met elkaar communiceren, zelfs in het oerwoud. De Japanners denken dat de dieren deze techniek hebben ontwikkeld omdat ze in dichte bossen leven, waar je elkaar moeilijk kunt zien.

Het onderzoek wordt beschreven in het vakblad New Scientist.

Follow Faqtman on Twitter