Gezond en vitaal oud worden


Kleine lifestyle veranderingen maken een groot verschil in het leven van ouderen, beweren Amerikaanse wetenschappers.

Maak eens wat vaker een uitstapje met je oma, of ga elke week iets leuks doen met je gepensioneerde vader. Dit zou de kwaliteit van leven en de gezondheid van je familielid namelijk een enorme boost geven.

Tot deze conclusie kwam professor Florence Clark van de Universiteit van Southern California (VS). 200 proefpersonen van boven de 60 jaar, die gewoon zelfstandig woonden en niet in een verzorgingstehuis zaten, deden mee aan het onderzoek. De helft van deze proefpersonen moest deelnemen aan een op maat afgestemd programma. Met als doel om meer deel te nemen aan het publieke leven.

Van een therapeut kregen ze als opdracht mee om bijvoorbeeld drie keer per week te gaan sporten, elke avond met de buurvrouw een wandelingetje te maken door het dorp, of wekelijks met een kennis naar een museum of tentoonstelling te gaan. Dat soort dingen.

Regelmatig een uitstapje maken voorkomt dat je wegkwijnt achter de geraniums

Het effect was enorm. De proefpersonen die hadden deelgenomen aan het programma hadden na zes maanden minder last van pijnklachten en depressie. Ook voelden ze zich vitaler, waren ze gezonder en was de kwaliteit van hun leven en hun mentale gezondheid enorm toegenomen.

De proefpersonen uit de controlegroep vertoonden geen verbeteringen, maar toen zij na afloop van de studie ook mochten deelnemen aan hetzelfde programma, maakten zij een identieke vooruitgang.

Volgens de onderzoekers draait het allemaal om regelmaat en consequentheid. Je kunt een keer per jaar met je moeder op pad gaan, maar dat zet niet veel zoden aan de dijk. Als jij (of iemand anders) elke week een uitstapje met haar maakt, dan zal ze lichamelijk en geestelijk enorm vooruitgaan. Daar wordt niet alleen zij gelukkiger van, het bespaart ook de maatschappij een hoop ziektekosten.

Journal of Epidemiology and Community Health. Bron: Gina Sanders, Dreamstime