Gezocht: potentiële mummie


Je gaat binnenkort dood en je wilt alsnog beroemd worden? Een televisiestation zoekt mensen om te mummificeren.

‘We zijn erg geïnteresseerd om met mensen te spreken die een terminale ziekte hebben en willen overwegen gebalsemd te worden op de manier van de oude Egyptenaren.’ Was getekend Fulcrum Productions, een Britse productiemaatschappij die voor de zender Channel 4 bezig is met een programma over mummificeren.

De advertentie staat deze week in allerlei tijdschriften, vooral titels die te maken hebben met spiritualiteit. Nog voor de zomer hoop Fulcrum iemand te vinden met nog maar een paar weken of maanden te leven. Die persoon moet direct na zijn of haar dood dezelfde behandeling ondergaan als de Egyptische farao’s in 3000 voor Christus.

mummie a2Gemma

De productiemaatschappij werkt samen met enkele Egyptologen die zeggen precies te weten hoe het balsemen in zijn werk gaat. Dat betekent dat de organen met haakjes worden verwijderd, terwijl de hersens er via de neus worden uitgesneden. Daarna wordt het lichaam gewassen en met zout uitgedroogd. Tenslotte komen de bekende katoenen windsels rond het lijf.

De bedoeling van het project is om de dode na de behandeling twee jaar lang tentoon te stellen, terwijl wordt gekeken hoe het lijk zich ‘ontwikkelt’. Daarna wordt de mummie begraven. Vrijwilligers – of hun nabestaanden – krijgen geen betaling voor hun diensten. Fulcrum betaalt wel alle kosten, maar mag naar eigen zeggen wettelijk geen beloning geven voor het mummificeren.

Tegen een undercover journalist vertelde een van de producers dat de mummie-in-wording tijdens de laatste weken van zijn of haar leven zal worden gefilmd, zodat het publiek een ‘emotionele binding’ krijgt met de persoon die straks een moderne Toet-ankh-amon zal worden.

Foto: a2Gemma.