Gewone steekmug draagt westnijlvirus


gewone steekmug

Ophef in Oostenrijk. Daar is een wetenschappelijk rapport geheim gehouden omdat daaruit blijkt dat gewone steekmuggen het westnijlvirus bij zich dragen en doorgeven aan mensen. Deze ziekte veroorzaakt iedere zomer enkele tientallen doden in zuidelijk Europa. Een onderzoeksinstituut van het ministerie van Volksgezondheid heeft dat ontdekt, maar de overheid wilde geen paniek. Dus werd het rapport als geheim bestempeld en in een la gestopt.

Tot nu toe werd gedacht dat alleen tijgermuggen en andere exoten het virus met zich meedroegen. Daarom hoef je in koelere landen niet bang te zijn voor de ziekte. Maar als gewone steekmuggen het ook over kunnen brengen, is het gevaar vele malen groter, ook in noordelijke gebieden. Steekmuggen komen in heel Europa voor, van de Noordkaap tot Griekenland. De bevolking daartegen beschermen is veel moeilijker.

Journalisten van de Kronen Zeitung hebben het onderzoeksrapport weten te vinden en schrijven dat het de introductie van het westnijlvirus in Oostenrijk zou verklaren. Waarschijnlijk ligt het aantal ziektegevallen nog veel hoger, omdat artsen slecht zijn getraind in het herkennen van de voor Oostenrijk nieuwe ziekte.

Komen ook in Nederland gewone steekmuggen met het virus voor? Hier zijn nog geen gevallen geconstateerd van mensen die in Nederland zijn geïnfecteerd. Maar als de constatering klopt dat huis-tuin-en-keukenmuggen de ziekte kunnen overdragen, dan zou ook ons land gevaar lopen meer ziektegevallen te krijgen.