Gewicht partner beïnvloedt geluk


Dikke vrouwen zijn gelukkiger als ze een partner hebben die ook dik is, blijkt uit Frans onderzoek.

Hoe zou jij je voelen als je partner opeens twintig kilo aankomt? En wat als je zelf dikker wordt maar je partner super slank blijft? Onderzoekers van de Paris School of Economics waren benieuwd of het gewicht van je liefdespartner ook invloed heeft op hoe je jezelf voelt?

Voor hun onderzoek analyseerden de wetenschappers gewichtsdata uit 2002, 2004 en 2006, die weergaven hoe het BMI van een groep proefpersonen toenam, gelijk bleef of afnam. Ook hadden die proefpersonen telkens moeten aangeven hoe tevreden ze waren met hun leven.

Het gewicht van je partner kan jouw geluk beïnvloeden.

Uit de resultaten bleek dat vrouwen het meest tevreden zijn over hun leven als ze hetzelfde BMI hebben als hun man. Stevige vrouwen met een slanke man voelen zich niet slechter als ze nog meer aankomen, maar alleen als hun man ook dikker wordt. Blijft hij echter slank en wordt zij dikker, dan wordt ze wel ontevredener met haar leven.

Het verhaal van mannen is iets anders. Zowel mannen met als mannen zonder overgewicht zijn tevredener met hun leven als ze een partner hebben met een gezond gewicht. Alleen mannen met obesitas (extreem overgewicht) zijn het gelukkigst als hun partner ook obesitas heeft.

Vrouw en single? Ga voor iemand die ongeveer even dik is? Man en single? Je zal het gelukkigst worden met een vrouw die een gezond gewicht heeft. Behalve als je obesitas hebt, dan kun je beter gaan voor een dame die dat met je deelt.

Bron: Journal of Health Economics. Foto: Velkol, Dreamstime