Geweldig idee: asfalt van peuken


peuk

Er is waarschijnlijk geen afval dat zo vaak op straat wordt gegooid als peuken. Veel rokers zien het niet eens als vervuiling. Liefst 1,2 miljoen ton van dit klein chemisch afval komt per jaar op de straten van de wereld terecht. Om daar langzaam uiteen te vallen in lange strengen vervuild cellulose.

Maar Australische wetenschappers hebben daar wat op bedacht: een nieuw bouwmateriaal, gemaakt van die peuken. Eerst hebben ze de peuken in paraffinewas gedompeld, om te zorgen dat de verontreiniging die daarin zit niet weg kan lekken. Peuken bevatten arsenicum, chroom, nikkel en cadmium. Daarna werden de uiteinden van oude sigaretten gemengd met gewoon asfalt.

Het resultaat ziet er uit als de gewone toplaag van een weg, maar door de aanwezigheid van cellulose houdt het asfalt minder warmte vast. Dat scheelt op warme dagen loeihete straten. Straten zijn zogenoemde warmte-eilanden, waar zonlicht in opgeslagen wordt. Vooral in warme landen als Australië vormt dat een probleem, de temperaturen in steden is door dit effect een paar graden hoger dan in de rest van het land. Dus moeten de gebouwen die in deze steden staan extra worden gekoeld, wat hoger energieverbruik betekent.

In koude landen kunnen peuken juist worden meegebakken in bakstenen of beton, zo hebben dezelfde wetenschappers, van RMIT University, eerder aangetoond. Deze bakstenen isoleren huizen uitstekend, zelfs zonder spouwmuren. Ze zijn bovendien lichter en er is minder energie voor nodig om ze te maken dan bij conventionele bakstenen.

Stevig doorpaffen dus, zodat veel van deze wonderbaarlijke grondstof voorradig is. Dat is geen probleem, wereldwijd roken 1,1 miljard mensen en dat getal zal de komende jaren verder omhoog gaan. Al stoppen in het westen steeds meer mensen, in ontwikkelingslanden is roken nog stoer en betekent een groeiende bevolking een groeiend aantal rokers.