Geweldig brein: we herkennen een ongelooflijke 5000 gezichten


gezichten herkennen

Elke dag, op televisie, via internet, op foto’s en in het echte leven, zien we honderden gezichten, waarvan slechts een deel in ons geheugen bewaard blijft. Gemiddeld herkennen we ongeveer 5.000 mensen, zoals een Engels onderzoeksteam van de Universiteit van York heeft berekend. Het bereik reikt van ongeveer 1000 tot 10.000 gezichten en is individueel verschillend, aldus de wetenschappers.

Dat staat in het tijdschrift Proceedings B van de British Royal Society. Via een aantal experimenten wisten de wetenschappers tot dit getal te komen. Eerst kregen 15 vrouwen en 10 mannen van 18 tot 61 jaar oud foto’s te zien van gezichten van mensen om hen heen – familieleden, vrienden, collega’s, medestudenten of kennissen. Binnen een uur identificeerden de proefpersonen gemiddeld 362 gezichten. Het bereik lag tussen 167 en 524. De deelnemers moesten de naam of een duidelijke beschrijving van de persoon geven.

De onderzoekers deden dezelfde poging met gezichten van publieke figuren, uit de wereld van televisie, politiek, sport of zaken. Hier was de identificatiesnelheid lager: gemiddeld 290 gezichten (bereik: 169 tot 407). In beide experimenten nam de snelheid van de identificaties af. Er zijn mensen die we sneller en makkelijker herkennen dan anderen.

Tijdens een derde experiment kregen de proefpersonen nog veel meer foto’s te zien met slechts één eenvoudige vraag: herken je deze mensen? Vooral uit hun eigen omgeving herkenden mensen veel meer personen, ook al wisten ze geen naam of functie van een persoon. Het leidde de onderzoekers na enig rekenwerk tot de conclusie dat we 5000 gezichten in ons geheugen hebben, een klein dorp.