Gewelddadige dromen wijzen op breinziekte


pistool

Droom je vaak over flinke knokpartijen? Of dat je in een bloedige oorlog meevecht? Zijn die dromen zo echt dat het lijkt alsof je er echt bij bent? Maak dan een afspraak met een neuroloog, de kans dat je binnen de komende vijftien jaar een hersenaandoening krijgt, is aanzienlijk.

Dat slechte nieuws bracht de Canadese hersenwetenschapper John Peever van de universiteit van Toronto op een grote internationale conferentie over neurologie. Hij doet al jaren onderzoek naar het fenomeen dat vooral mannen van middelbare leeftijd en hoger soms zeer gewelddadige dromen krijgen. Door deze mannen over de jaren te volgen, bleek dat ze binnen afzienbare tijd daarna neurologische problemen krijgen.

Dat zijn vooral de ziekte van Parkinson en dementie. Binnen anderhalf decennium lijdt 80,2 procent van de gewelddromers daaraan. Nog eens tien procent ontwikkelt andere neurologische problemen. Zo’n hoge waarschijnlijkheid betekent dat de gewelddadige dromen een eng voorspellend effect hebben.

Peever heeft door langdurig onderzoek ontdekt welk mechanisme hier aan het werk is. Hij concentreerde zich op de hersenstam, waar de cellen huizen die verantwoordelijk zijn voor de REM-slaap en daarmee onze dromen. Hij ontdekte dat als iemand een neurologische aandoening ontwikkelt, deze cellen vrijwel altijd als eerste worden aangetast. Dat veroorzaakt na verloop van tijd de angstaanjagende dromen. De dromen fungeren zo als een waarschuwingssysteem.

Dat kan gunstig zijn, omdat deze vroege symptomen een arts in staat stelt om gelijk een behandelplan op te stellen voor het moment dat de ziekte zich verergert. Hoewel er nog geen medicijn bestaat tegen dementie en Parkinson, kunnen doktoren en patiënten de ziekte soms wel wat afremmen. Of zichzelf en hun omgeving voorbereiden, zo zei Peever op de 2017 Canadian Neuroscience Meeting.