Gevonden voorwerp: sarcofaagdeksel


Bij een antiekhandelaar in Jeruzalem is een deksel van een Egyptische sarcofaag ontdekt. Slachtoffer van de opstand in Caïro?

We kennen allemaal nog de beelden van anderhalf jaar geleden. Terwijl op het Tahrir-plein tienduizenden mensen protesteren voor meer vrijheid, proberen dieven in het nabijgelegen Egyptische Museum bodemschatten van grote historische waarde te stelen. Ondanks bewapende bewakers slagen ze er in om een aantal stukken te ontvreemden. Hetzelfde gebeurt bij opgravingen en andere musea. De grote vraag is: waar zijn die stukken gebleven?

Foto: Clara Amit, Israel Antiquities Authority.

De Israëlische politie heeft deze week wellicht antwoord op die vraag gekregen. Bij een Arabische antiekhandelaar in Jeruzalem werd twee deksels van een Egyptische sarcofagen ontdekt. Ze stammen uit de tiende en zestiende eeuw voor Christus. Beide zijn gemaakt van palmhout en voorzien van een laag gips waarin afbeeldingen zijn gemaakt. De deksels zijn bovendien doormidden gezaagd om het transport te vergemakkelijken.

De herkomst van de deksels is niet duidelijk. Wel heeft de Israëlische politie laten weten dat ze via Dubai en Europa in Jeruzalem terecht zijn gekomen. De twee stukken worden momenteel onderzocht door het departement van antiquiteiten om uit te vinden wie de vorige eigenaar was.

Follow Faqtman on Twitter