Gevonden: twee vingers van Galileo


Het zijn rare dingen om kwijt te raken. Maar twee vingers en een tand van het lijk van Galileo Galilei zijn na eeuwen teruggevonden.

In 1737 (95 jaar na zijn dood) ging een groep bewonderaars van de legendarische astronoom Galileo Galilei los op zijn lijk. Dat gebeurde toen het stoffelijk overschot van Galilei (de man die als eerste in de moderne tijd beweerde dat de aarde een bol was en rond de zon draaide) werd verplaatst van een opslagplaats naar een graftomde in de basiliek Santa Croce in Florence.

Ze hakten drie vingers, een stukje ruggengraat en een paar tanden los van het lijk. Gewoon, als hebbedingetjes.

Een van de vingers kwam uiteindelijk terecht in de collectie van het Museum van de Geschiedenis van de Wetenschappen, in Florence. Een stuk ruggengraat wordt al eeuwen bewaard in de Universiteit van Padua, waar Galileo onderwezen heeft.

Maar de andere twee vingers en een tand van Galilei waren eeuwen lang zoek. Historici gingen er van uit dat ze verloren waren gegaan.

Tot afgelopen week. De botjes – de duim en middelvinger – en een tand werden als geschenk aangeboden bij het Museum van de Geschiedenis van de Wetenschappen, in Florence. Ze komen uit de nalatenschap van een Italiaanse markies, een nazaat van een van de mannen die de botten uit het lijk van Galilei heeft getrokken. De twee vingers en de tand werden van generatie op generatie doorgegeven in dezelfde familie, zo vertelde het museum.

Tot de laatste markies dood ging en zijn spullen werden geveild. Het houten kastje met de vingers en de tand dook onlangs op op een veiling en werd gekocht door een particuliere verzamelaar. Toen het hem duidelijk werd dat in het kastje stukjes bot zaten van Galilei, bracht hij ze naar het museum.

vinger Galileo

De opgestoken middelvinger van Galileo Galilei. Foto: Istituto e Museo di Storia della Scienza di Firenze.