150 miljoen jaar oude veren


In een Berlijns museum ligt al een eeuw lang een fossiel van een oeroude vogel. Nu pas is ontdekt dat er nog veren aan zitten.

Het gaat om een afdruk van een Archaeopteryx, algemeen gezien als de link tussen dinosauriërs en vogels. Dit intacte fossiel werd meer dan een eeuw geleden gevonden in Duitsland en is uitgebreid bestudeerd. Daarbij was het wel opgevallen dat er ook mooie veren te zien zijn, maar iedereen ging er altijd van uit dat het om een afdruk van die veren ging.

De Archaeopteryx uit het Berlijnse museum. De veren zijn duidelijk te zien en bevatten resten van echte veren. Foto: H. Raab.
De Archaeopteryx uit het Berlijnse museum. De veren zijn duidelijk te zien en bevatten resten van echte veren. Foto: H. Raab.

Een internationaal team van onderzoekers heeft echter ontdekt dat er nog resten van de veren zelf in het fossiel zitten. Ze hebben de Archaeopteryx met röntgenstralen onderzocht. Onder deze stralen lichten organische stoffen op. Tot hun stomme verbazing gaf de Duitse oervogel veel licht.

De veren van de Archaeopteryx bestaan ondermeer uit fosfor en zwavel, weten de onderzoekers nu. Ook zijn sporen van koper en zink gevonden, tekenen dat de oervogel een afweersysteem had. Het levert een veel beter beeld op van deze eerste vogel.

Het team is van plan om veel meer fossielen onder het röntgenapparaat te leggen om te kijken of daarin ook organisch materiaal verborgen zit.

Bron.