Gevoelige vingers dankzij smartphone


De hersens passen zich snel aan. Hoe snel, bewijst een studie aan die het gebruik van een smartphone in het brein kan aantonen. Hersendeskundigen van de Universität Zürich (Zwitserland) legden mensen die mobiele telefoons gebruiken onder een EEG. De ene helft bestond uit mensen met een ouderwets mobieltje, de andere helft uit bezitters van een smartphone.

Daarbij viel vooral op dat de somatosensorische cortex veranderd was bij gebruikers van de smartphone. Dat is het deel van de hersens dat aanraking reguleert. Deze cortex was vooral bij aanraking van de duim en wijsvingers van smartphone gebruikers veel actiever dan bij mensen met een gewone mobiele telefoon.

Er was zelfs te zien of iemand een zeer actieve smartphonegebruiker was. De onderzoekers hadden daartoe de telefoons van de proefpersonen uitgerust met een app die registreert hoe vaak iemand aan het schermpje zit. In dat geval waren de vingers (althans het deel in de hersens dat het vingergevoel aanstuurt) nog gevoeliger.

Het bewijst volgens de onderzoekers dat de hersens zich snel aan een nieuwe omgeving aanpassen en het lichaam uiteindelijk een beetje naar de technologie vormen die we gebruiken. Een touchscreen wordt een soort verlengstuk van de hersens, schrijven ze in het vakblad Current Biology.