Lapjeskatten hebben knipperlichtgenen


Katten met rode en zwarte vlekken, ook wel bekend als lapjeskatten, hebben ons weer iets nieuws geleerd over de werking van DNA. Althans, wetenschappers aan de universiteit van Californië (VS).

Hun rode haar is te danken aan een gen op het ene X-chromosoom, hun anderkleurige haren komen van een gen op het andere chromosoom. Dat deze katten niet helemaal zwart of helemaal rood zijn maar gevlekt, wordt veroorzaakt door willekeurige onderdrukking van het ene gen en dan weer het andere.

De genetici zochten uit hoe dit precies gebeurt door de betrokken chromosomen in kaart te brengen. Dit gaf inzicht in de complexe structuren op chromosomen en waar genetische eigenschappen ‘aan’ of ‘uit’ worden gezet.

Het onderzoek gaat natuurlijk niet om het vinden van een techniek om de lapjeskat van zijn gevlekte vacht te beroven, maar om ziekten te voorkomen. Aanleg voor obesitas en andere aandoeningen bevinden zich namelijk vaak op het X-chromosoom. Men hoopt uiteindelijk zelf genen aan of uit te zetten om gezondheidsproblemen te voorkomen.