Gevaarlijke shampoo?


© Serrnovik | Dreamstime.com
Een veel gebruikt ingrediënt in shampoo- en zeepproducten heeft al in zeer lage concentraties effect op het zenuwsysteem van kikkervisjes. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van de Amerikaanse Brown University.

De verdachte stof is methylisothiazolinone. Het komt veel voor handzeep, shampoo en ander zeepachtige producten. Het werd tot nu toe beschouwd als veilig in concentraties lager dan 100 per miljoen deeltjes.

De kikkervisjes kregen zeer lage, veilig geachte doses van de stof toegediend. In eerste instantie leken de proefdieren zonder problemen op te groeien, maar bij test bleek hun neurologisch systeem wel degelijk beschadigd te zijn. Zo reageerden ze a-typisch op tests waarbij met een licht op hun aquarium geschenen werd. Normale exemplaren schuwen het licht, maar de proefkikkervisjes zwommen er juist naar toe. Ook bleken ze gevoeliger voor stoffen die epileptische aanvallen veroorzaken.

Volgens de onderzoekers beïnvloedt methylisothiazolinone de “fine tuning” van het zenuwsysteem van de kikkervisjes. De onderzoekers waarschuwen dat op basis van dit onderzoek geen conclusies getrokken kunnen worden over de schadelijkheid van de stof voor mensen.