Gevaarlijk: SMS tijdens lopen


Je mocht het al niet tijdens het autorijden, maar misschien is SMSen tijdens het wandelen ook niet zo’n goed idee. Aan de The University of Queensland (Australië) is ontdekt dat het opstellen van een berichtje betekent dat je loopt alsof je dronken bent. Een groep van 28 proefpersonen werd met een telefoon in de hand en sensoren op hun lijf gevolgd. Ze maakte zelfs van 8,5 meter wandelen een potje.

Het meest opvallend is dat mensen die een SMS schrijven (en in mindere mate lezen) niet gewoon in een rechte lijn kunnen lopen. Ze wijken binnen een meter af. Niet ongevaarlijk op een drukke straat. Ook wandelen ze veel langzamer en voorzichtiger. Zo zetten de proefpersonen hun voeten veel verder naar buiten tijdens het maken van een stap, op zoek naar stabiliteit.

Waarschijnlijk leidt het getuur naar het schermpje tot een vermindering van het evenwicht, zo denken de onderzoekers. Ze zagen dat SMSende mensen hun hoofd meer bewegen, maar hun bovenlichaam juist stil houden om zo het schermpje te stabiliseren. Het gevolg is een zeer onnatuurlijke beweging.

Uit onderzoek vorig jaar van de universiteit van Alabama (VS) bleek al dat disproportioneel veel ongelukken met voetgangers gebeuren terwijl ze bezig zijn op hun mobiele telefoon. Nu weten we waarom: we waggelen dan als een dronken gans.