Geur van de zee maakt eten lekkerder


Een wetenschapper heeft ontdekt waarom de zee zo lekker ruikt. Tegenvaller: het is de poep van een bacterie.

Iedereen kent het gevoel. Je rijdt naar de kust en je doet je raampje naar beneden. Ineens is hij daar, die lekkere lucht die betekent dat je dicht bij zee bent. De geur is lange tijd een mysterie geweest, maar een Brits-Amerikaans onderzoeksteam heeft nu door hoe hij precies tot stand komt.

De geur wordt veroorzaakt door fytoplankton, een eencellig organisme dat in de zee leeft. Dit plankton scheidt een stof uit die wordt opgegeten door bacteriën. Die scheiden op hun beurt weer een afvalproduct uit dat dimethyl sulfide (DMS) heet. DMS ruik je op een kilometer afstand.

Mensen en dieren worden enorm door deze stof aangetrokken. In een experiment bleek dat vogels koers zetten op de kleinste hoeveelheden DMS in de lucht. Ze weten dat deze geur voedsel betekent. Mensen vinden voedsel lekker waarin de bacteriële afscheiding is verwerkt. In een proef bleek het goedje de smaak van tomaten, truffels en gebakken kip te ‘verbeteren’.

Het team heeft nu de genen van de bacterie die de geur produceert weten te isoleren en reproduceren. Daarmee kan DMS ook in het laboratorium worden nagemaakt. Vooral de voedselindustrie heeft interesse, DMS zou wel eens een veelgebruikte smaakversterker kunnen worden.