Gestresste man wil dikkertje


Veel te doen op je werk? Je favoriete voetbalclub aan het verliezen? Wanneer je dan als man de kroeg in gaat, heb je vooral oog voor wat vollere vrouwen. Onderzoekers van de Westminster universiteit in Londen hebben ontdekt dat hoe meer stress een man voelt, hoe meer hij aangetrokken raakt door mollige dames.

Een groep van dertig mannelijke proefpersonen werd eerst behoorlijk onder druk gezet. Ze moesten voor een zaal met mensen spreken en een ingewikkelde rekensom maken. Toen kregen ze een serie foto’s te zien met de eenvoudige vraag: welke vrouw vind je het meest aantrekkelijk? De vrouwen op de foto varieerden van broodmager, via normaal naar corpulent. Ook moesten ze bij de serie foto’s aangeven wat de dunste en dikste vrouw was die ze nog aantrekkelijk vonden.

Gestresste mannen gaan voor de rechtervrouw.

In tegenstelling tot een controlegroep met mannen die niet voor een zaal hadden gesproken, kozen de gestresste mannen vooral voor wat dikkere vrouwen. Ook vonden ze magerdere vrouwen sneller onaantrekkelijk, bleek uit de tweede test.

Waarom? Uit eerder onderzoek blijkt dat mannen met stress voor zekerheid kiezen. Ze willen dan een vrouw die tegen een stootje kan en niet bij de eerste de beste hongersnood omvalt. Ook kan het zijn dat gestresste mannen gaan voor vrouwen die ze als ‘makkelijk te krijgen‘ beoordelen, in plaats van ‘te hoog gegrepen‘.

Het onderzoek staat in het vakblad PlosOne.

Follow Faqtman on Twitter