Gesp zet geschiedenis op zijn kop


Het ziet er misschien niet bijzonder uit, maar de gesp op dit plaatje heeft de potentie om de wereldgeschiedenis compleet te herschrijven. En een zekere meneer Columbus in de vergetelheid te laten raken. Het object is recent gevonden bij een archeologische opgraving in Alaska. Daar werd een duizend jaar oud dorp van de Inupiat uitgegraven, een eskimo-stam.

Het bijzondere is dat de gesp van brons is, een materiaal dat de Inupiat – of andere stammen in Amerika – niet hadden. De vormgeving toont bovendien aan dat de gesp in Azië is gemaakt in een mal. De gesp is oud, een stukje leer dat er aan vast zit is met koolstof gedateerd op 600 na Christus.

Dat levert de vraag op hoe de Inupiat daar in 1100 aan kwamen. De gesp komt waarschijnlijk uit Korea of China, twee plekken in Azië waar ze brons konden gieten in 600. Schijnbaar was er in die periode handel tussen Siberië en Alaska, waardoor de gesp naar het Amerikaanse continent is getransporteerd.

Tot nu toe gingen historici er vanuit dat er tot 1750 vrijwel geen contact was tussen Azië en Amerika. Indianen stammen weliswaar af van Aziaten, maar dat was in een veel eerdere periode, toen er dankzij een ijstijd tussen Siberië en Alaska nog een landbrug was, 10.000 tot 13.000 jaar geleden. Toen was er nog geen brons.

Toen het ijs verdween, konden mensen niet meer tussen de continenten lopen Schijnbaar is er ook daarna nog gehandeld en gingen Aziaten en Amerikanen misschien over en weer op bezoek.

Daarmee zijn de Aziaten mogelijk nog eerder in Amerika aangekomen dan de vikingen, die rond 1000 een tijdelijke nederzetting stichtten in Newfoundland. Columbus, die in 1492 het Amerikaanse continent ‘ontdekte’ was dus zeker niet de eerste.

Follow Faqtman on Twitter