Geslachtsdeelbacteriën in de huid


Op onze huid bevinden zich miljarden bacteriën, schimmels, virussen en gisten. Vroeger moesten bacteriën eerst op kweek worden gezet om te bepalen om welke soort het ging, maar met veel soorten is dat niet mogelijk. Ontwikkelingen op het gebied van DNA analyse maken het nu echter mogelijk om complete bacteriepopulaties te analyseren.

Onderzoekers van het UMC St Radboud in Nijmegen onderzochten met die nieuwe technieken de huid. Bij proefpersonen werden huidmonsters afgenomen van de oksel, de binnenkant van de elleboog, het voorhoofd en de bovenkant van de bil. Daarnaast werd de bacteriële samenstelling van de diepere lagen van de opperhuid onderzocht door een stukje plakband op de huid te plakken en dat er twintig tot veertig keer achter elkaar af te trekken. Daardoor gaat de dode hoornlaag eraf en kom je bij het steriele deel.

De huidbacterie Staphylococcus epidermidis onder de microscoop.

De Nijmeegse onderzoekers vergeleken de microbiële samenstelling van de bovenste hoornlaag van onbeschadigde huid met die van de diepere lagen. Daarbij vonden ze opmerkelijke verschillen tussen mannen en vrouwen. Ook bleken de bacteriën niet evenredig verdeeld over de lagen. Er was ook een enorme variatie tussen de verschillende proefpersonen. Die uitte zich ook in de aanmaak van lichaamseigen antibiotica, afweerstoffen die door de huidcellen worden uitgescheiden.

Verschillen aan het huidoppervlak ontstaan vooral door ander gedrag. Vrouwen gebruiken bijvoorbeeld meer cosmetica. Daarom werden ook huidmonsters genomen van de onderrug, waar gedragsinvloeden een minder grote rol spelen. Opmerkelijk genoeg vonden de onderzoekers in de diepere huidlagen bacteriën uit de genitaliën, bij vrouwen afkomstig uit de vagina en bij mannen van de penis. Het ging weliswaar om kleine hoeveelheden, maar het is toch verrassend, zo zeggen de onderzoekers.

De onderzoekers zijn blij met de resultaten. ‘We hadden deze uitkomsten niet verwacht. Het was de vraag of het technisch überhaupt haalbaar zou zijn, dus we zijn trots dat het is gelukt. We gaan nu onderzoek doen bij patiënten met huidziekten, zoals psoriasis, eczeem, of chronische zweren. Dan kijken we of het microbioom tijdens de behandeling verandert en wat de invloed is van medicijnen. Zo hopen we in de toekomst te komen tot medicatie op maat.’