Gesimuleerde missie bij Mars


Vandaag bereiken zes astronauten Mars en gaan in een baan om de planeet. Nee, niet echt, maar in een langlopende simulatie.

Sinds juni vorig jaar zitten even buiten Moskou zes mannen in een afgesloten cabine net te doen alsof ze naar Mars aan het vliegen zijn. Het experiment is belangrijk om te begrijpen hoe zo’n lange ruimtereis astronauten psychologisch beïnvloedt. Vandaag kan er een kurk van de fles, de mannen zijn zogenaamd bij Mars aangekomen.

De Crew, drie Russen, twee Europeanen en een Chinees, wordt in twee groepen opgedeeld. Alexej Sitjov, de Russische commandant van het experiment, zijn landgenoot Suchrob Kamolov en de Franse boordwerktuigkundige Romain Charles blijven in het ruimteschip. De Rus Alexander Smolejevski, de Italiaan Diego Urbina en de Chinees Wang stappen over in de gesimuleerde landingsmodule.

Kamolov en Urbina zullen op Mars ‘lopen’ en onderzoek doen. Na een maand keren ze terug naar het ruimteschip. Dan begint de terugreis naar aarde, die nog eens 240 dagen duurt.