Gepriegel op de vierkante picometer


Hoe vul je een levende cel? Door het ding op een spijkerbedje te leggen. Een héél klein spijkerbedje.

Voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen wordt het steeds belangrijker om chemische stoffen direct in levende cellen te kunnen stoppen. Daar vinden de processen plaats die ons ziek én beter maken. Alleen hebben we het hier over zulke minuscule oppervlaktes dat een injectienaald veel te groot is. Natuurkundige Hongkun Park van Harvard Universiteit heeft daar wat op gevonden.

nanobuisjes in cel

Park heeft een soort spijkerbed voor cellen ontwikkeld. Dit bedje bestaat uit allemaal nanodraadjes die rechtopstaan. Bovenop het bedje wordt de cel gelegd. Die deukt door de draadjes in en gaat zelfs een beetje stuk. Op de punt van de nanodraadjes kan Park één enkele molecuul van een andere stof leggen.

nanospjkerbedje 2

Een picometer is 0,000 000 000 001 meter klein. Atomen zijn zo’n 100 à 200 picometer, de kern van een atoom is rond één honderdste picometer in diameter.

Door het piepkleine gaatje dat het draadje maakt, glipt die molecuul de cel in. Daar aangekomen kan de molecuul de eigenschappen van de cel veranderen. Een zieke cel kan zo weer beter worden, of het DNA kan worden veranderd. Er wordt ook al gespeculeerd over de mogelijkheid om moleculen uit stamcellen in cellen van volwassenen te stoppen om zo dodelijke ziekten tegen te genezen.

Foto’s: Hongkun Park.