Gepest worden leidt tot misdaad


Wie zou er meer kans maken om later naar de gevangenis te gaan: het jongetje met het brilletje dat constant wordt gepest, of zijn pesters? Opmerkelijk genoeg maakt het jongetje dat geregeld klappen krijgt van zijn klasgenoten meer kans op een misdadig leven. Criminologen van de University of North Carolina (VS) bekeken de statistieken van een groep jongeren die sinds de jaren negentig wordt gevolgd.

Van hen die op de lagere en middelbare school werden gepest, kwam 14 procent in aanraking met justitie. Zo’n 9 procent van de pesters onderging hetzelfde lot. Het minst crimineel waren kinderen die pesten noch gepest werden, zij waren in 6 procent van de gevallen het slechte pad op gegaan.

Vrouwen blijken het meest gevoelig voor pesten. Zij vluchten later in het leven vaak in alcohol en drugs en komen veel vaker dan andere vrouwen in aanraking met de politie. Blanke slachtoffers van pesten gingen later vaker de fout in dan zwarte. Uit de studie blijkt dat 15 procent van de kinderen behoorlijk wordt gepest, vooral op de lagere school. Van hen wordt 20 procent crimineel.

Beter ingrijpen door leerkrachten, ouders en andere volwassenen kan over 15 jaar dus behoorlijk wat criminaliteit schelen, zo betoogden de onderzoekers toen ze hun studie presenteerden op de jaarlijkse conferentie van de American Psychological Association.