Geologen: binnenkort zware aardbeving in Istanboel


Istanboel aardbeving

Niet voor het eerst waarschuwen geologen dat de Turkse miljoenenstad Istanboel aan de vooravond van een grote aardbeving staat. Nu komt de waarschuwing van het Duitse Geomar Instituut, dat rond de stad een aantal seismische meetpunten heeft. Een beving van 7,4 lijkt zeer waarschijnlijk, zeggen de Duitsers. Dat zal nogal wat doden tot gevolg hebben.

Turkije is gelegen in een zone met grote tektonische spanningen. Vanuit het zuiden drukt de Arabische plaat tegen de Anatolische plaat. Die duwt aan de andere kant weer de Euraziatische plaat elk jaar met 2,5 centimeter naar het westen. De enorme spanningen die zich daarbij opbouwen, blijven niet zonder gevolgen.

Maar de Duitsers constateren nu dat de beweging langs de randen van de platen bijna tot stilstand is gekomen. dat betekent dat de energie binnen de platen nergens meer heen kan en zich opbouwt. In zulke gevallen volgt altijd een zware aardbeving, als de platen uiteindelijk los schieten. Een dergelijke beving heeft net Californië getroffen.

In het stedelijke gebied rond deze havenplaats leven inmiddels 14 miljoen mensen. Die lopen groot gevaar, aangezien oudere gebouwen in Turkije meestal niet aardbevingsproof zijn. Een aardbeving treft Instanboel iedere 250 jaar. De laatste was in 1766, dus al iets meer dan 250 jaar geleden.