Genetische code oermens gekraakt


Ruim 50.000 jaar geleden stierf in een grot in Siberiƫ een jong meisje. Haar lichaam verging voor een groot deel, maar haar linker pink bleef bewaard. Twintig jaar geleden vonden archeologen deze pink; twee jaar geleden begon een project in Duitsland om de genetische vingerafdruk van het meisje te ontrafelen.

Toeristen bij de Denisova grot waar het meisje is gevonden. Foto: Wikipedia.ru.

De nieuwste technieken werden gebruikt en dat heeft tot spectaculaire resultaten geleid. Zo weten we nu dat zich tussen de voorvaderen van dit meisje neanderthalers bevinden. Dat haar volk duizenden jaren voor haar geboorte naar het oosten begon te trekken en dat ze daar een ander volk tegenkwamen dat verder ontwikkeld was. Uit deze ontmoeting ontstond een gemengd ras, waartoe het meisje behoorde.

De technieken die aan het Max Planck Instituut in Leipzig zijn gebruikt, hebben 120.000 genetische basisparen opgespoord. Deze blauwdruk van het meisje geeft informatie over het volk waartoe ze behoorde en welke voorvaderen ze had. Maar het zegt ook iets over het meisje zelf, zo had ze een gen dat met autisme in verband wordt gebracht. Wat de wetenschap ons niet kan vertellen is hoe ze is gestorven en waarom haar vinger zo compleet bewaard is gebleven, onaangetast door bacteriƫn.

Bron.

Follow Faqtman on Twitter