‘Genetische bewerking’ biedt hoop bij kankerpatiënten


genen-verandering

Het woord van het jaar is treitervlogger, maar eigenlijk zou het ‘genetische bewerking’ moeten zijn. Deze techniek heeft afgelopen jaar het leven van een klein Brits meisje gered. Volgend jaar zouden tientallen mensen hun leven wel eens te danken kunnen hebben aan deze technologie, schrijft het toonaangevende blad New Scientist.

Het kleine meisje, Layla, had leukemie en leek ten dode opgeschreven. Tot wetenschappers haar immuunsysteem wisten te modificeren. Veel kankersoorten hebben een methode om genen die het immuunsysteem controleren onbruikbaar te maken. Door die genen te bewerken, kun je dat tegengaan, de menselijke afweer vecht daardoor zelf tegen de kankercellen. Layla genas.

Dat maakte zo veel indruk dat bureaucratische hordes werden weggenomen om in China en de VS snel te beginnen met klinische onderzoeken bij andere patiënten. Dat zijn vaak ook mensen die zonder behandeling snel zullen sterven. Als ook bij deze proefpersonen de behandeling aanslaat en geen negatieve bijwerkingen heeft, kan het bewerken van genen snel gemeengoed worden.

Sterker nog, wetenschappers in de VS zijn al bezig met de volgende stap. Ze willen het menselijk immuunsysteem zelfs gaan voorzien van extra genen, die zijn geprogrammeerd om kankercellen aan te vallen. De hoop is dat deze methode goed werkt tegen grote en stevige tumoren die nu operatief niet verwijderd kunnen worden. Als dat goed gaat, kan genetische bewerking tegen deze tijd volgend jaar echt opgaan voor de prijs van woord van het jaar.